Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jörgen Heikki kommenterar opinionsundersökningen

Sex av tio, ungefär 60 procent vet inte vilket parti de ska rösta på i det kommande sametingsvalet. Det visar SR Sámi Radios och SVT Sápmis opinionsundersökning.
- Det har varit en turbulent mandatperiod, säger Jörgen Heikki i en politisk kommentar.

Varför är så många väljare osäkra?

- Svårt att svara på. En undersökning från december 2007 visar på en lika stor andel osäkra väljare. Men det har varit en turbulent mandatperiod. Åtta av nio ledamöter har lämnat Jakt- och fiskesamerna, flera ledande företrädare i Samelandspartiet har bytt partier och dessutom har tre nya partier registrerats till dessa val. Det här visar på problem i de största partierna och det kan ha påverkat väljarna.

Vad beror missnöjet på?

Många väljare och politiker är otåliga. De vill se snabba förändringar. Men politik tar tid, samepolitik tar ännu längre tid. Under sametingets 16 år har små samepolitiska steg tagits medan de stora frågorna som rör markättigheter stått helt stilla.

Sametinget har inget annat inflytande över dessa frågor än som remissorgan därför ägnar sig sametingets politiker fortfarande mycket tid och kraft åt intern maktkamp mellan de olika organen.

Jakt- och fiskesamerna och Skogssamerna är de två största partierna enligt opinionsundersökningen. Vilka slutsatser kan man dra av detta?

Att Jakt- och fiskesamerna trots allt kanske inte har påverkats av den inre turbulensen och att Skogssamerna har en stabil väljarkår.

Men en liknande opinionsundersökning inför det förra valet visade på stora omkastningar när det var dags för val. Samerna fördubblade sitt väljarstöd och Samelandspartiet fick betydligt större stöd jämfört med opinionsundersökningen. Och då uppgav endast sju procent att det var osäkra. Den bästa opinionsundersökningen får man alltid på valdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".