1 av 2
Renägare från hela världen samlades på världskongressen i Kautokeino. Foto: Anna-Maria Ahlén
2 av 2
Odd Erling Smuk, ordförande för Världens renägare. Foto: Anna-Maria Ahlén
Kautokeino

Världens renbetesland krymper

Det måste bli ett stopp på att världens renbetesland krymper. Det enades världens renägare om, på Renägarnas Fjärde Världskongress i Kautokeino i Norge.
– Om utbyggnaden av renbetesmarkerna fortsätter, leder det till katastrof för rennäringen om 40-50 år, säger Odd Erling Smuk, ordförande för organisationen Världens renägare.

Under helgen avslutades den fjärde världskongressen i Kautokeino. Där var renägare från 25 urfolk från Skandinavien, Ryssland, Mongoliet och Kina överens om att renskötseln i ryska Taigaskogarna, Mongoliet och Kina är hotad. Därför ska Världens renägare verka för att rennäringen kan fortleva i dessa områden.

Kvinnorna viktiga 
I deklarationen lyfte dom också fram hur viktiga kvinnorna är inom rennäringen och att man ska uppmuntra kvinnor att arbeta inom rennäringen.

Världens renägare betonade också att det är viktigt att renskötarnas traditionella språk och kunskap lever vidare och att utbildningen för renskötarfamiljernas barn sker på ett sådant sätt att det är förenligt med den nomadiska rytmen.

Samt att utbildning om rennäringen och dess traditioner ges till alla barn som bor inom renskötselområdet.

Fast finansiering 
Den nye ordföranden Odd Erling Smuk menar också att det är viktigt att ordna en fast finansiering för organisationen.

- Först är det en grundläggande sak vi bör få i ordning, och det är en fast finansiering av sekretariat och styrelse så att vi har en fungerande organisation, säger Odd Erling Smuk.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".