Det finns inte ledig mark i norden att ersätta renäringen med för intrång, menade många rennägare under världskongressen i Kautokeino.
Kautokeino

"Omöjligt hitta ersättningsområden för rennäringen"

I en forskarrapport som las fram under Renägarnas fjärde världskongress i Kautokeino, föreslås att länder där renbetesland exploateras måste skaffa fram nya ersättningsområden för rennäringen, om rennäringen inte ska raderas av intrången.

Men enligt många renägare är det omöjligt att ersätta rennäringen med renbetesland i norden eftersom det inte finns några lediga marker.

Stora områden förlorade
Forskningsrapporten som det internationella rennäringsförbundet tagit fram visar att rennäringen förlorat stora områden för olika intrång, och forskarna föreslår nu att länderna ska ge nya renbetesområden till rennäringen som en kompensation.

– Det är omöjligt, säger renägaren Isak Mattis Eira.

Stoppa intrången
Eftersom det inte finns lämpliga marker tycker han att länderna istället ska stödja rennäringen genom att stoppa alla intrång i rennäringsområdet som planeras och som pågår i dag.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".