Foto: Per Ola Blind

Miljonprojekt ska rädda rennäringen

En rovdjurspolitik som tar hänsyn till rennäringen. Det är målet för Svenska Samernas Riksförbund när de startar ett nytt miljonprojekt.
– Det är en överlevnadsfråga för rennäringen, säger Anders Blom, förbundsdirektör för SSR.

Projektet har blivit beviljat över en miljon kronor från sametinget och kommer att pågå under ett år. Under den tiden kommer SSR arbeta med flera insatser. En sak är att förbättra kunskapen om risken för kollaps av renstammen.

Träffa samebyarna
SSR har gjort bedömningen att när rovdjursuttaget ur renstammen närmar sig 25 procent så finns det en risk för att renhjorden ska kollapsa. Något som SSR befarar redan har hänt på några ställen. Det ska man nu ta reda på.

– Vi kommer att anställa projektfolk som kommer vara ute och träffa samtliga samebyar för att titta på hur verkligheten ser ut, säger Anders Blom.

Höja temperaturen i debatten
SSR ska också försöka påverka den pågående rovdjursutredningen som ska läggas fram som en proposition till sommaren.

– Vi vill passa på nu under det här året att höja temperaturen i den här debatten genom fakta och genom att påverka så att den proposition som nu produceras i sommar inte ska kunna gå igenom utan att man har tagit hänsyn till och anpassat den till rennäringens behov, säger Anders Blom.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".