Kiruna

Han bekämpar cancer på cykel

Som 29-åring fick Randolph Westphal från Tyskland sin dödsdom. Han hade cancer och skulle inte leva längre än ett år. Han bestämde sig för att göra något han tyckte om och började cykla.
I dag, 22 år senare, befinner han sig i Norrbotten där han cyklar för att samla in pengar till cancersjuka barn.

Randolph Westphal har nu cyklat nästan fyra varv runt jorden.
– Jag vill visa vad man kan göra fast man har cancer, säger han.

Målet är att inspirera sjuka människor och visa att rätt inställning kan bota det som en läkare inte kan, det är han själv ett bevis på säger han.

- Läkare kan inte bota, de kan operera, de kan behandla, de kan göra allt de kan, men att läka, det måste var och en göra själv.

Isiga vägar
Sedan några månader tillbaka cyklar Randolph Westphal med sina tre hundar för att samla ihop pengar till cancersjuka barn. Han har färdats från Tyskland till Skandinavien, och nu senast från Nordkap till Sverige.

Sträckan mellan Narvik och Abisko beskriver han som fruktansvärd. Isen på vägen gjorde att han föll med cykeln flera gånger.

- Det var så isigt, solen sken och smälte isen, och under isen fanns mer is, det var hemskt, jag slog mig så mycket, säger Westphal.  

Fortsätter genom länet
I dag (tisdag) lämnar Randolph Westphal Kiruna och cyklar mot Jokkmokk och Luleå för att följa kusten söderut. Målet är Tyskland där han ska ta ett sommaruppehåll.

Men trots att han hunnit bli 51 år har han och hundarna inga planer på att sluta cykla.

- Jag kommer nog dö på vägen, säger han.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: