Sävar

Kyrkan ska förebygga fördomar

I kväll är det samisk tema i Sävars kyrka två mil norr om Umeå. - Tanken är att samerna ska känna sig lika värda som andra som bor i trakten och förebygga fördomar, säger prästen Christina Hultdin som kommit på idén till välsignelsegudstjänsten med samiskt tema.

- Det man ofta hör är ju mest surt. Klagomål om renarna hit och dit. Fördomar. Jag och Johannes Noord som är min kollega. Vi kände att vi är ganska trött på det här med fördomar.

Vill välkomna renskötarna
Därför vill prästen Christina Hultdin i och med den samiska gudstjänsten i Sävar önska lycka till när renskötarna i Gran och Rans samebyar nu lämnar kustlandet för fjällen och välkomna dem tillbaka nästa höst.
- Vi vill jobba framåt. Så att människor ska ha lika värde. Och skapa möte och information.
Jojk och information
Det blir en speciell gudstjänst med jojk - om samisk identitet och information om rennäringen och dess årstider i Sävar ikväll.
- Där okunskap finns frodas fördomar, säger Hultdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: