Foto: Kristina Nutti
Jokkmokk

Planer på rennäringsutbildning

Ett nytt samnordiskt projekt om en rennäringsutbildning är i planeringsstadiet. Tanken är att själva rennäringsutbildningen ska kunna starta om två år, 2011 - och då rikta sig till elever från Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Henrik Mikael Kuhmunen, rektor på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk, berättar vad som ska göras under de här två förberedande åren.

– Vi ska analysera utbildningsplaner, vilka lärarresurser det finns i dessa fyra länderna, läromedel och sedan lägga grunden för en samnordisk utbildning som kan starta efter det här planeringsprojektet.

Samarbete
Initiativtagare till projektet är samiska utbildningscentrum i Enare i Finland och de ska tillsammans med Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk, rennäringsgymnasiet i Kautokeino i Norge och Gymnasiet i Lovozero påbörja projektet när finansieringsfrågan är löst för Norges del. Finansieringen i Sverige och Finland är klar.

– Planeringsprojektet är två år. Om förprojektet kan startas till sommaren 2009 så kan man då räkna att hösten 2011 skulle en samnordisk utbildning kunna startas, säger Henrik Mikael Kuhmunen.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".