Kniv gjord av Tore Sunna Foto: Lars-Ola Marakatt

"Slöjden har hamnat utanför Sametinget"

Sameslöjdskonsulenterna borde flyttas in under Sametingets ansvar. Det är något som Sami Duodji - Sameslöjdstiftelsen nu vill diskutera med Sametingets styrelse.
– En utav dom stora orsakerna är ju att slöjden har hamnat utanför Sametinget på ett eller annat sätt, kan jag tycka, säger Anneli Päiviö, VD för Sami Duodji.

Sami Duodjis verksamhet finansieras via bidrag från sametingets kulturråd, som i år gett en och en halv miljon kronor.

På Sami Duodji jobbar också tre stycken sameslöjdskonsulenter som finansieras av den statliga myndigheten Nämnden för hemslöjdsfrågor, som ger 1,6 miljoner årligen.

Vill få igång diskussion  
Enligt Sametingets näringspolitiska handlingsprogram ska tinget i samarbete med nämnden för hemslöjdsfrågor och Sami Duodji utreda möjligheten att göra Sametinget till sektorsansvarig myndighet för sameslöjden.

Från Sami Duodjis sida har man sen en tid tillbaka därför velat få igång en diskussion med Sametinget, bland annat angående en flytt av slöjdkonsulenterna till tinget. Men lite har hänt enligt Anneli Päiviö.

– Vi har varit i kontakt med Sametinget några gånger rörande den här frågan och jag kan ju säga det inte har varit den mest prioriterande frågan i alla fall, säger hon.

Sametingets näringslivschef Lars Ove Jonsson håller med om att saken stått still ett tag, men enligt Jonsson beror det också på att Sami Duodji signalerat att man vill avvakta.

Vänder sig till styrelsen
Men hur det nu än är med den saken så vänder sig i alla fall Sami Duodji nu brevledes direkt till styrelsen för att få fart på frågan.

– Eftersom vi nu har fastnat på tjänstemannanivå, så ser vi ingen annan möjlighet än att vända oss direkt till Sametingets styrelse för att på något sätt kunna få någon inblick om man är intresserade av dom här frågorna från Sametingets håll eller inte, säger Anneli Päiviö.

På vilket sätt skulle det bli bättre tror ni om man skulle samla det under till exempel Sametinget?

– Sametinget ska ju vara någon slags expert organ och en förvaltningsmyndighet för dom samiska näringarna och för den samiska kulturen. Och då ligger det väl nära till hands att även duodji frågorna ska ligga under Sametinget, säger Anneli Päiviö.

Anne-Ravna Allas
anne-ravna.allas@sr.se
Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".