1 av 2
2 av 2
Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande.

Rovdjuren äter upp Sametingets budget

Det ökade rovdjursantalet, gör att Sametinget kan få ett underskott på cirka 20 miljoner i år.
- Det är framförallt antalet lodjur som blir fler , säger sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer.

Rovdjursantalet har ökat kraftigt under de senaste åren och nu syns det i Sametingets budget. Som ett stort hål.

I fjol betalade Sametinget ut 63 miljoner i rovdjursersättning till renägarna, men de hade bara fått 47 miljoner från staten för detta. Det fattades alltså 16 miljoner. Sametinget lånade då pengar av staten, pengar som ska betalas tillbaka.

Stort underskott
I år har regeringen gett ett tilläggsanslag på tio miljoner till Sametinget. Men fortfarande saknades sex miljoner, enligt Lars-Anders Baer.

Vilket innebär att man nu räknar med att det totala underskottet på grund av rovdjuren blir 20 miljoner för i år, trots att man nu har totalt 57 miljoner för rovdjursersättningen.

Besked nästa vecka
Sametinget har ansökt om extra anslag för att täcka kostnaderna för att rovdjurersättningarna ökat. I vårbudgeten som kommer nästa vecka ger regeringen besked. 

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".