Karesuando

Färre gäster på Davvi Hotel

Jultomte- och vinterturismen minskar kraftigt på Davvi Hotel i finska Karesuando.
– Det har delvis med finanskrisen att göra, säger Niko Kostich, markandschef för det brittiska reseföretaget Transun som äger Davvi Hotel.

I julas kom bara 5000 engelska turister till Karesuando och Hetta, jämfört med 8000 julen innan. Och mellan januari och mars har de endast haft 400 gäster.  

Orsaken till nedgången som Niko Kostich ser det är lågkonjunkturen, samt att dom lanserat ett nytt reseprogram under januari till mars som inte hittat sin marknad ännu. Där kan gästerna söka efter midnattsolen, åka hundsläde, eller möta den samiska kulturen.

Ingen prishöjning 
Och priserna ligger som förra säsongen, eftersom engelsmännen inte är beredda att betala mer.

– Vi kan inte öka priserna, för marknaden köper det inte, det är tuffa tider i England, säger Nico Kostich.

I framtiden finns planer för engelsk turism också i maj och juni, samt september och oktober.

Vill bevara atmosfären
Men något nytt Rovaniemi vill Kostich inte att Karesuando blir. Han vill att orten behåller sin traditionella atmosfär, utan kommersialisering och med lite trafik. Markanden vill inte ha stora kommersiella center längre.

– Det som är brilliant i Karesuando för tillfället är den autentiska och traditionella atmosfären, det finns ingen kommersialism och väldigt lite trafik, det vill vi bevara, säger Nico Kostich.

Anna-Maria Ahlén 
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: