1 av 2
Per Mikael Utsi, Guovssonásti, vill satsa mer på alfabetiseringen. Foto: Jon Mihkkal Inga/SR Sameradion
2 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet

Så vill partierna arbeta för språket

Samiska språkcentra, alfabetisering och samiska förskolor över hela Sápmi. Det är en del av vad partierna vill göra för att stärka den samiska språksituationen. Men många partier menar att det behövs mer pengar för att främja det samiska språket.

En av Sametingets viktigaste uppgifter är att jobba för de samiska språken. Det framgår även i sametingslagen där det står att Sametinget ska leda det samiska språkarbetet.

Några av frågorna i SR Sameradions och SVT Sápmis enkät till de partier som ställer upp i valet handlar om just språket. Många av partierna lyfter i sina svar fram vikten av att alla får möjlighet att lära sig läsa och skriva samiska och att man kan göra det mot ersättning.

Prioriterar alfabetiseringen
Guovssonásti vill exempelvis prioritera alfabetiseringskampanjen och där öka studiestödet för dem som läser samiska.

– Det vi tycker är den viktigaste satsningen, det är att samer får möjlighet att lära sig skriva och läsa samiska, det är en förutsättning för att samiskan ska bevaras som ett eget språk, säger Per Mikael Utsi, partiordförande för Guovssonásti.

För lite pengar
Sametinget avsätter idag ungefär 3,4 miljoner kronor årligen för det samiska språket. Men många partier menar att det är alldeles för lite och att det statliga anslaget borde öka för att kunna tillföras språkarbetet.

Samelandspartiet och Min geaidnu vill etablera fler samiska språkcentra och vill ge språket högre status genom att göra den officiell i likhet med svenskan.

– Vi vill att utbildningarna inom samiska ska utvecklas och utökas, sen vill vi ha fler läromedel på alla nivåer, och sen också lärare, att vi får en lärarutbildning där lärare i samiska språk utvecklas också, säger Ingrid Inga, partiordförande för Samelandspartiet.

Fler lärare
Jakt och fiskesamerna vill utbilda fler lärare. Landspartiet svenska samer anser att alla skolor ska lägga in samiska på schemat som eget ämne, detta för att alla samer ska ha rätt att lära sig sitt språk.

Nya partiet Solidaritet vill avsätta tio miljoner kronor till nya läromedel och partiet anser att pengarna till en sådan satsning ska tas från Samefonden.

Vad alla partier svarade i enkäten kan du läsa på www.sametingsvalet.se

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".