Jokkmokk

Planer på samiskt högskoleområde

Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk ska starta ett treårigt utvecklingsprojekt till hösten. Målet är att skapa ett samiskt högskoleområde i Jokkmokk, bara de får finansieringen ordnad.

Henrik Mikael Kuhmunen är rektor på samernas utbildningscentrum.

– Det är ju våran vilja från skolan och det beslut som styrelsen har tagit att vi ska jobba för en utveckling mot en samisk högskole- och forskningsmiljö i Jokkmokk, säger han.

Ájjte en styrka
Henrik Mikael Kuhmunen berättar också att man måste knyta många krafter till projektet såsom kommunen, länsstyrelsen och landstinget. En styrka är även att ha Ajtte museum med i projektet, med fint forskningsbibliotek, arkiv, samlingar och kompetent personal.

– Man ska se, inte bara skolan utan se området här, skolan och Ájtte är ett embryo till en väldig utbildningsbar miljö, säger Kuhmunen.

Söker stöd
Henrik Mikael Kuhmunen säger att man även måste få stöd från samiska högskolan och Umeå universitet, deras samverkan är en absolut nyckelfaktor i projektet.

– Ska vi upp på högskolenivå så behövs det ett universitet som borgar för strukturen och rätten att utfärda högskolebetyg, så där behöver vi gifta oss med en eller två högskolor, så det är själva nyckeln till hela utvecklingen.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: