Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, tror att bygget av det nya sametingshuset kan komma att skjutas upp ytterligare. Foto: Thomas Sarri
KIRUNA

Mindre pengar till nya sametingshuset

Fem miljoner mindre till Sametingshuset. Det tror Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer blir konsekvensen av regeringens minskade anslag i vårbudgeten.
Han ser inte att det är möjligt att skära varken i Sametingets politiska eller administrativa del.

I går presenterade regeringen sin vårbudget. Enligt den ska Sametinget få fem miljoner kronor mindre i årsanslag. Anledningen är att regeringen ska satsa de pengarna på att bekämpa smittsamma sjukdomar bland husdjur istället.

Tar av projekteringspengarna
Lars-Anders Baer har ännu inte diskuterat saken med styrelsen, men han tror att pengarna kommer tas från anslaget till projektering av sametingsbyggnaden.

– Det är ju avsatt tio miljoner, så det skulle fortfarande finnas pengar kvar så att det går att göra nåt slags jobb, säger han.

Bygget skjuts fram?
Lars-Anders Baer tror också att det skulle kunna innebära att bygget av ett nytt sametingshus skulle kunna skjutas fram ännu mer.

– Det kan göra det, men det behöver inte göra det, vi kommer att diskutera med regeringskansliet hur vi ska hantera den här nya uppkomna situationen, säger han.

Hoppas på höstbudgeten
Sametinget har redan ett kraftigt underskott på grund av att utbetalningarna av rovdjurserättningarna ökat. Trots det kom inte regeringen med någon lösning på underskottet nu, utan Lars-Anders Baer hoppas att det kommer med höstbudgeten.

– Vi ligger minus redan, och förhoppningsvis kommer man lösa det underskottet som vi har med anledning av 2010 års budget.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".