Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Helene Peterson (S)
2 av 2
Eskil Erlandsson, jordbruksminister. Foto: Pawel Flato
Stockholm

"Vad ska Sametinget avstå ifrån?"

Regeringen minskar Sametingets budget med 5 miljoner. Det fick den socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Petersson att reagera. Och i gårdagens frågestund i riksdagen tog hon upp detta med same- och jordbruksministern Eskil Erlandsson.

Enligt Helene Petersson så har både riksrevisionen, finansutskottet och konstitutionsutskottet betonat att så väl anslagsökningar som anslagsminskningar ska motiveras utförligt.

– Vad är motivet till att Sametinget med en budget på 43 miljoner blir av med 5 av dem? Och vad är det Sametinget ska avstå ifrån att göra, frågade Helene Petersson under riksdagens frågestund.

”Sametinget har förstärkts”
Frågan ställde hon till Eskil Erlandsson, som förklarade att de tagit beslutet med vissheten om att Sametinget har förstärkts kraftigt under de senaste åren.

– Jag har gjort bedömningen att vi har kunnat göra det utan att för den skull ta ifrån dom, dom möjligheter att agera som dom ska ha.

”Vad händer med sametingsbyggnaden?”
Att Sametinget skulle ha fått en förstärkning kände inte Helene Petersson till. Men däremot visste hon att Sametinget har fått ett anslag för 2009, för projektering av den nya sametingsbyggnaden.

– Vad händer med sametingsbyggnaden om Sametinget blir av med projekteringsmedlen och det inte kommer några signaler från regeringskansliet, undrade hon.

– Frågan omkring en sametingsbyggnad är under beredning i regeringskansliet och den är det i samband med att vi bereder en samepolitisk proposition, svarade Eskil Erlandsson, same- och jordbruksminister.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".