Norrbotten

Lättillgängligt vildlaxfiske ska locka turister

”Låt vildlaxen vandra hem”. Det kallas en ny EU-finansierad satsning i Norrbotten som ska utveckla fisketurismen. Och göra Norrbotten till det mest intressanta området för vildlaxfiske i Östersjöområdet.

– Vi vill få tillbaka den vuxna laxen till våra älvar, där dom en gång har födds, det är det som är produkten som vi ska utveckla sportfisketurismen i Norrbotten kring, säger Roger Kempainen, direktör på Kommunförbundet i Norrbotten.

Hur är då tillståndet för naturlaxen idag här i Norrbottens älvar?
– Det fluktuerar över åren, men under förra året kunde vi se en uppgång i våra älvar, hittills sätter man det i samband med att införde ett förbud mot drivgarnsfiske i Östersjön. Sen måste man naturligtvis vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att vi får upp så mycket vuxen lax som möjligt, säger Roger Kempainen och fortsätter.
– En sak som man måste göra är att vända perspektivet lite gran, när man tittar på det här i ett EU sammanhang. Man har satt måttal på hur mycket smålt, alltså laxyngel som ska komma ut ur dom laxproducerande älvarna. Och när man har uppnått någon kvot på det, så tycker man sig vara nöjd. Men vi vill vända på det och istället säga att man ska titta på hur mycket vuxen lax vi får tillbaka. Det är det som är grunden och det intressanta för att utveckla sportfiske turism.

Kan fiske turismen här konkurrera med den vid Kola-halvön?
– Ja det är jag övertygad om. Vi har ju helt andra förutsättningar när det gäller infrastruktur och annat. Det är så pass enkelt att komma hit till Norrbotten, ta in på ett fint hotell, eller camping. Mötas upp av kompetenta entreprenörer. Väldigt lätt tillgängligt att komma åt fisket!, säger Roger Kempainen.

Ingrid Marklund, SR Norrbotten
nyheter.sami@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".