"Rennäringskvinnor är de bästa feminister som jag någonsin har träffat", säger Máret Sárá.
Norge

Rennäringens "feminister" mot rennäringens förgubbning

”Rennäringen i Norge håller på att förgubbas”, säger Máret Sárá som är kvinno- och familjerådgivare vid norska renskötselförvaltningen. För att synliggöra och stärka rennäringens kvinnor avsätter norska regeringen 1 miljon per år och har gjort så i 10 år. Pengarna går till 11 kvinnogruppers verksamhet.

– Kvinnonätverken är väldigt bra på att visa kvinnor att det finns möjlighet att arbeta inom rennäringen och att dom resurser som kvinnor representerar kommer näringen till godo, berättar Máret Sárá.
”Nästintill omöjligt för kvinnor att äga renar”
Den norska rennärings politiken har gjort att en mycket hög andel män arbetar inom rennäringen, eftersom det under en stor del av 1900-talet endast var möjligt för män att äga renar.
– Senare när kvinnorna ville in i rennäringen så var det etaberingsstopp och det har det varit i cirka 15 år. Det gör att det är nästintill omöjligt att få del i ett rennäringsdistrikt. Det har gjort att det blivit en förgubbning inom rennäringen.

Rennäringsfeminister
I dag finns endast 13 procent kvinnor som har andel i ett rennäringsdistrikt, men Máret Sárá har stora förhoppningar om att allt fler kvinnor kommer att arbeta inom näringen, för dom agerar som starka feminister.
– Jag har jobbat med rennäringskvinnor sedan 1975 och dom känner inte till ordet feminism men dom är de bästa feminister som jag någonsin har träffat. Det har varit kvinnor som inte har gett sig, som inte har varit rädda att ta ordet och när dom inte har fått genomslag med sina argument så har dom inte givit upp. Idag har vi i varje fall har kommit en bit på väg. Men vi har alltjämt en ganska lång väg kvar innan man kan säga att det finns lika rättigheter för män och kvinnor i rennäringen, säger Máret Sárá.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".