Justitiekanslern går emot Talma sameby

Justitiekansler Göran Lambertz anser inte att Talma sameby lyckats skaffa tillräckliga belägg för de nära 17 miljoner kronor som samebyn krävt från staten för de kostnader samebyn haft i samband med att renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge förlängdes.

Renbetskonventionen styr när och var renskötare i Sverige och Norge får nyttja marker i grannlandet.
1972 års konvention gick ut år 2002, men eftersom länderna inte hade lyckats enas om en ny konvention då, så förlängdes den gamla ytterligare tre år, till 2005. Det är för de här tre åren som Talma har begärt 17 miljoner kronor i ersättning, framförallt för att man fick lägga tid på att bevaka renarna, så att de inte blandades samman med renar från norsk sida.

Kan få utebliven rovdjursersättning
Men justitiekansler Göran Lambertz menar att ”som samebyn har lagt upp sitt ersättningsanspråk framstår det i stället närmast som om staten skulle ha en skyldighet att ersätta samebyn för dess driftskostnader”, vilket inte är syftet med ersättningsbestämmelserna. Han påpekar dock att han kommer att samråda med länsstyrelsen om eventuella uteblivna rovdjursersättningar.
Tilläggas kan att Talma sameby erbjudits en halv miljon av staten för att den dåvarande renbeteskonventionen förlängdes med tre år.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".