Under kalvningstiden i år äger den största militära flygövningen någonsin rum över Norrbotten. Foto: Scanpix.
Norrbotten

NATO-FLYGÖVNING I KALVNINGSTID

I juni ordnas en NATO-övning i Norrbotten. Det kommer bli den största militära flygövningen någonsin i Sverige. Trots att övningarna kommer hållas i kalvningstider så känner sig renskötaren Rune Stokke lugn.

Rune Stokke är renskötare i Udtja sameby och tror inte att övningen kommer påverka renskötseln:
– Inte då så nämnvärt, hoppas jag i alla fall, det är ju mitt under kalvningen, men jag tror nog att det ska gå bra ändå.”
Det är 2.000 personer, ett hangarfartyg och 50 flygplan som kommer att delta i den NATO-ledda övningen Loyal Arrow, som kommer att bli den största flygövningen som Sverige någonsin har haft. Sammanlagt kommer tio länder att delta.
Ett tjugotal samebyar har betesmarker inom övningsområdet. Tre av dom är Tuorpon, Luokta Mávas och Stokke sameby.
På deras marker kommer Försvarets materialverk i Vidsel, FMV, vara inblandad i NATO-övningen.

”Bra samarbete med samebyarna”
Laci Bonivart är provplatschef på FMV:s provplats i Vidsel, och han menar att de har ett gott samarbete med samebyarna:
– Vi har ett väldigt nära och otroligt bra samarbete med tre samebyar som är aktiva inom vårat område, och vi har ju haft kontakt med samtliga av de här och diskuterat och informerat om det vi vet, och vi kommer fortsätta ha kontinuerlig kontakt med dom ända tills det genomförs, vi tar hänsyn och planerar alltid efter deras förutsättningar.
Rune Stokke kommer hålla ett extra öga på renarna i sommar för att se hur de reagerar på NATO-övningen, och för att dra lärdom om det skulle bli fler stora övningar i området i framtiden. 

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".