Gällivare

Sameföräldrar oroade för ungdomars droganvänding

Under helgen dog två ungdomar och en ligger kvar på lasarettet efter det att man misstänker att de har använt droger.

Det är händelser som också har skrämt föräldrar till samebarn. 
– Ja det är så olustigt och så tråkigt att höra. Men lever nära varandra, Gällivare är ett alltför för litet ställe, för att det här ska kännas tryggt. Det känns inte bra alls, säger föräldern Kenneth Pittja.

Föräldrar oroliga
Kenneth Pittja berättar att föräldrarna givetvis är väldigt oroliga - måtte inget hända deras barn. Man pratar givetvis sinsemellan men inte så mycket den senaste tiden eftersom att det har pågått i cirka 10 år, men när det händer igen, att barn dör, då diskuteras det mer och man försöker prata med sina barn att de inte ska följa med okända och ta emot någonting.

Polisen måste sätta dit dem
Kenneth Pittja säger vidare att det värsta är att poliserna vet mycket om dessa händelser.
– Polisen måste ta tag i det här och leta rätt på vilka det är som säljer drogor, för dom vet vilka alla är. Jag förstår inte varför dom inte kan sätta dit dem.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".