Monio sameby

Lösspringande hundar river renar

Lösspringande hundar ställer till med stora problem för rennäringen. Muonio sameby har polisanmält att sju av byns renar dödats av hundar.

– Det är ett årligt förekommande problem när samebyn släppt iväg renhjorden på vårbete, säger Tomas Sevä är ordförande i Muonio sameby.

Var har dom rivit renarna någonstans?
– I dagarna har det varit i Kangos och i Kaunisvaara.

I hur stor omfattning?
– Ja det är sex till sju renar, men vi är oroade om att det kan bli ännu fler. Det finns fortfarande lösa hundar som springer lös som inte vi har fått fast.

Hur vet ni att det är hundarna som har rivit renarna?
– Vi har sett hundarna och vi vet att hundarna har varit lösa. Det är vissa hundägare som har sökt dom också. Vissa hundägare har redan erkänt att deras hundar har dödat renar.

Så det är så svårt att dom dödar renarna till och med?
– Det är så lätt för en hund att döda en ren idag, i och med att det inte är så hård skare, så renen igenom skaren och hunden får i fast renen och renarna är i sämre skicka på våren än vad dom är på hösten.

Varför har det blivit så här?
– Jag tror hundägarna är mer slarvig med tillsynen av hund. Jag tror det har blivit alldeles för släpphänt. Regelverket fungerar inte idag.

Tror du att hundägarna inte bryr sig?
– Ja jag tror det. Dom bryr sig inte om hunden springer lös eller ej och gör sattyg. Det känns som det i alla fall.

Är det här bara problem i er sameby i Muonio?
– Nej det här är ett problem i alla samebyar i Sverige. Det här har varit uppe på en motion i SSRs landsmöte förra året. Det är ett problem som SSRs styrelse nu jobbar med att försöka få en lösning på, både hundspannsekipage och även lösspringande hundar.

Stig Karlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".