Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2
Anders Kråik vill att staten tar större ansvar för rennäringen.
Härjedalen

Förhandlarna hoppas på snabb lösning

Förhandlingarna om avtal för renbetet på privata marker i Härjedalen tar ny fart. I början av maj träffas företrädare för de privata markägarna och samebyarna för första gången sedan i höstas. 

Förra kommunalrådet Lennart Olsson är samordnare för markägarna och han hoppas på en snabb lösning.
– Jag har under många år hävdat att det är enda lösningen för att få till en bra verksamhet för rennäringen, att få till en bra verksamhet för markägare och man ska på något sätt vara överens om det här.

Utreda hur mycket mark som behövs
Under vintern har Länsstyrelsen, jordbruksverket och skogsstyrelsen haft flera möten med samebyarna för att få arbetet med ett avtal att gå framåt.
Bland annat har renägarna fått i uppdrag att se över exakt hur mycket privat mark de behöver nyttja.

Kanske lägre arealkostad
Tidigare har man talat om en arrendekostnad till markägarna på totalt 1,5 miljon per år, men det kan röra sig om mindre pengar än så.
Regeringen har öronmärkt 750 000 kronor från de så kallade Samefondsskogarna för att täcka en del av arrendet - men det väckte starka protester hos sametinget eftersom de pengarna tidigare gått till andra delar inom rennäringen.’

Staten måsta ta större ansvar
Även samebyarnas företrädare, Anders Kråik, hoppas på en snar lösning. Han efterlyser än en gång att staten ska ta större ansvar när det gäller villkoren för rennäringen, och jämför bland annat med det stöd som finns för jordbruket.
För några pengar till arrendeavgifer har samebyarna fortfarande inte, säger han, eftersom förutsättningarna inte har förändrats på nåt sätt, den ståndpunkten står ju kvar.

Vad tror du då att ni kan få ut av de här förhandlingarna?
– Det är lite tidigt än och sia vad man tror och så vidare. Det har vi gjort ett antal år men vi får ju bara gå vidare och ta den diskussioner som blir och se och göra det bästa utav situationen, sa Anders Kråik, företrädare för samebyarna i Härjedalen.
Den 7:e maj ska företrädare för samebyarna och de privata markägarna träffas på länsstyrelsen för att diskutera frågan om avtal på de privata markerna.

Lisbeth Hermansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".