Per-Niila Stålka
Kiruna

Samiska teatern riskerar att gå i konkurs

Samiska teatern är i ekonomisk kris och riskerar att gå i konkurs inom kort. Anledningen är att budgeten för förra året överskreds med över en miljon. Teatern har nu en månad på sig att försöka få in nya pengar från finansiärer.

Än spelas det teater i lokalerna i Kiruna. Men pengarna rinner iväg och i september är varenda krona slut.

Anledningen är att samiska teatern förra året överskred budgeten med 1,2 miljoner. Teatern gjorde fler föreställningar än den hade råd med och stod under en tid utan chef.

- Vi står nu inför en väldigt svår ekonomisk situation. Om vi inte lyckas hitta ytterligare finansiering så kommer föreningen att behöva försättas i konkurs, säger Per Niila Stålka som, av personliga skäl, idag slutar som ordförande för samiska teatern.

Teatern vädjar nu till Sametinget, kulturrådet och kulturdepartementet om extrapengar för att överleva. Ödesdagen är den 31 maj.

- Vi måste hela tiden jobba med två parallella spår. Det ena är att vi kan lösa situationen och fortsätta utveckla teaterverksamheten. Men samtidigt måste vi ta höjd för att det kan gå åt skogen, säger Per Niila Stålka.

Det går inte att rädda situationen genom att säga upp personalen, eftersom de går på speciella kontrakt.

- Man kan säga upp dem. Men man måste betala ändå under hela tiden kontraktet löper, antingen ett eller två år. Så det är inget sätt att kortsiktigt spara pengar.

För att försöka tjäna in lite pengar bjuder teatern ut konstverken i lokalerna i Kiruna till försäljning.

- Vi har ett antal fina tavlor. Bland annat stora målningar av Lars Pirak som jag tror har ett ganska gott marknadsvärde. Jag skiter i om det blir tomt på väggarna för det handlar om teaterns överlevnad, säger Per Niila Stålka.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".