1 av 2
Under kalvningstiden i år äger den största militära flygövningen någonsin rum över Norrbotten. Foto: Scanpix.
2 av 2
Övningsområde för Loyal Arrow 2009. Foto: Försvarsmakten.
Kvinnor för fred

NATO-övningen kommer att störa rennäringen

Nu uppmanas samebyarna i norrbotten och västerbotten att protestera mot Nato-övningen i sommar. Det kommer bli stora störningar för renskötseln, hävdar Ilona Riesz som är medlem i organisationen Kvinnor för fred.

Ilona Riesz har själv bott i Tyskland i 40 år och har egen erfarenhet av Nato-övningar. Och hon tror inte att renskötarna har förstått vad övningen innebär.
– Jag tror att det kommer ha stor, stor påverkan, därför att de kommer utnyttja alla våra dalgångar och kommer att sprida sina ljudmattor när de anfaller varandra. Det är ju ofta två eller tre plan som jagar varandra och som går ut åt olika håll när de har låtsats skjutit ner varandra, och det sprider ett vansinnigt ljud, säger Ilona Riesz.

Emot NATO-övningen
Ilona Riesz bor halva året i Kiruna och andra halvan i Tyskland. Hon är medlem i Kvinnor för fred sedan ett och halvt år tillbaka och är starkt emot Nato-övningen som ska hållas i Sverige, trots att Sverige inte är med i Nato.
Illona Riesz har bott i Tyskland i 40 år och har stor erfarenhet av Nato-övningar. Hon har själv bott i området där övningarna har hållits.

Lågt flygande plan
Hon tror inte att renskötarna i samebyarna som befinner sig inom övningsområdet i Sverige har förstått vad övningen kommer att innebära.
– Det tror jag tyvärr inte, och det är nästan ingen annan här i Norrbotten som förstår det heller, med eller utan renar, därför att dels så har det aldrig varit en sådan här stor övning någon gång, och har man inte varit med om sådana här scenarier på låg höjd tidigare, så vet man inte vad det handlar om.

Uppmanar till protest
Ilona Riesz uppmanar nu både renskötare och övriga norrbottningar att värna om fjäll- och skogsmarkerna genom att protestera mot Nato-övningen. Själv kommer hon skriva ett brev till försvarsministern och statsministern, samt vända sig till F21 i Luleå. Hon hoppas att övningen ska kunna flyttas från fjäll och inland ut till havet i stället.
– Om man ser att Nato brukar öva i Nevada öknen, eller över haven, varför ska de vara här i våra dalgångar, säger Ilona Riesz.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".