Sapmi

Utbildning ska stärka samiska kvinnorna

Samekvinnor vill ha utbildning för att stärka sin position både inom politiken och inom rennäringen. Det fann forskare vid Uppsala Universitet, som på regeringens uppdrag har utrett utbildningsbehovet hos kvinnor inom de nationella minoriteterna, däribland samekvinnor.

--Det politiska tycks vara viktigt, samekvinnor upplever att de inte har egenmakt. Och kvinnornas makt i samebyarna borde stärkas, det har samekvinnorna också påpekat, säger projektets ledare docent Satu Gröndahl vid Centrum för Multietnisk forskning, Uppsala Universitet.

Hur ska man stärka det?
– Vi har hittat ett intressant egeninitiativ, man startade en slaktkurser för kvinnor, och det är ju ett sätt att stärka egenmakten. För då får kvinnorna tillgång till en teknik som har definierats som en manlig teknik.

Vad är orsaken till att det behövs utbildningsinsatser riktade speciellt till dom nationella minoriteternas kvinnor?
– Så länge som minoriteten kämpar för de kollektiva minoritetsrättigheterna, är det kvinnors behov som kommer i andra hand, för att kollektivet prioriterar mäns intressen. När gruppen fått status och erkännande, det är först då som kvinnorna börjar komma fram och får möjligheter att driva sina egna saker, säger Satu Gröndahl.

Direktkontakt med rikspolitiker
I rapporten rekommenderar de en direktkontakt mellan rikspolitikerna och samekvinnornas organisationer så att rätt stöd ges till samekvinnorna.
– Det är framförallt den här dialogen som måste ske direkt med kvinnor och kvinnornas organisationer. Och man ska stödja kvinnors organisationer, säger Satu Gröndahl.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".