Njargs sameby

Sibirian hyskys tar ren

På lördagen kom en polisanmälan in om att fem-sex siberian huskys härjade i ett renbetesområde i Teuger, mellan Koler och Korsträsk, där strörenar går. Renägare Dan Fjällman från Semisjaur Njargs sameby, är upprörd, eftersom hundarna flera gånger tidigare i vinter jagat renarna.

- När jag och en polis i lördags vadade över en tjärn för att komma till platsen där renarna håller till, kom en av hundarna med ett renben i munnen, det är fruktansvärt hur detta kan få fortsätta, säger Dan Fjällman

Hundarna var blodia
Dan Fjällman har på grund av att han inte tar sig till platsen, kunnat se hur många renar som är skadade och dödade. Enligt anmälan var hundarna både blodiga och hade skador när de slutligen kunde fångas in av hundägaren.
- Jag har försökt få hit en helikopter, men polisen prioriterar inte den här typen av ärenden. Jag kan inte ta mig till de skadade djuren, säger Dan Fjällman.
Han hävdar också att det är extra känsligt nu i kalvningstider, att det är viktigt att vajorna får kalva i fred.
Polisen uppger att anmälan är skriven och att ärendet nu ska utredas.

Källa: Piteå Tidning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".