Sápmi

Ungdomarna ska bli delaktiga i skapandet av samiskt kulturarv

Nu ska ungdomarna bli delaktiga i skapandet av samiskt kulturarv, ungefär 30 ungdomar från Norge, Sverige och Finland ska utbyta erfarenheter och arbeta tillsammans i ett nytt interregionalt projekt mellan Varjjat samiske museum, saemien sijte i Norge, siida museum i Finland och Àjtte svenskt fjäll och samemuseum.

Berit Inga från Ájtte museum berättar att syftet med projektet är att spegla samiska ungdomars verkliget av idag. Att på olika sätt kunna visa hur deras identitet ser ut. Hon berättar vidare att man har gjort en undersökning om hur samiska ungdomars situation ser ut i Norge, Sverige och Finland. Och hur dom kan uttrycka sin etnicitet i länder som är dominerade av en majoritetskultur.
På svensk sida har dom ett samarbete med Bokenskolan i Jokkmokks’s elever som går på det samiska gymansieprogrammet i årskurs tre, berättar Berit Inga.

Video, kamera och skrift
Metodiken som ungdomarna ska använda sig av i projektet är video, kamera och skriftlig dokumentation. Leila Nutti från Porjus som går andra året på det samiska gymnasieprogrammet på Bokenskolan i Jokkmokk säger att det låter som ett spännande projekt och att det säkert blir trevligt att samarbeta med ungdomar från Norge och Finland.
Siri Utsi är lärare på det samiska gymnasieprogrammet, säger att det låter som ett bra projekt och i elevernas skolgång ingår hundra poäng som är till för att arbeta i projektform.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".