Sametingsvalet

Är få valdebattsåhörare misstroende mot Sametinget?

Intresset för sametingsvalet i Kiruna är svalt. Igår arrangerade Kiruna sameförening debatt med representanter för de nio olika partierna som ställer upp i årets sametingsval. Väljarna hade chansen att ställa frågor till partierna, men det var inte många ”vanliga” väljare som tog chansen.

– Det var ungefär som man väntat sig, det var politiska utfästelser, men vad de verkligen kommer att göra när de får makten, det vet man ju inte, säger kulturdebattören Rose-Marie Huuva som var en i publiken.

Vad tror du att det dåliga intresset för sametingsvalet beror på?
– Det är många som uttrycker att ’Sametinget kan man lika gärna lägga ner’. Det är ett misstroende mot Sametinget.

Vad skulle behövts för att man skulle få ett förtroende för politikerna och Sametinget?
– Jag tror att man skulle behöva börja om från början, att bygga upp ett Sameting på samiska premisser. Här talar man hela tiden om att man ska styra Sametinget utifrån kommunal-, eller riksdagsmodell. Men jag tror att man skulle ha en samisk ideologi, ett samiskt styrsätt i botten, säger Rose-Marie Huuva.

Förutom de nio politikerna och debattledaren så fanns 23 personer till som kommit för att lyssna på politikerna och få en chans att ställa sina frågor. Av dessa tillhörde tre stycken journalistkåren, sex personer i publiken var anställda på myndigheten Sametinget, åtta personer var aktiva i något av de nio partierna och de resterande sex personerna i publiken kunde kanske kalla för vanliga väljare.

Besviken på lågt intresse
Ylva Sarri från arrangerande Kiruna sameförening var besviken på det låga intresset från väljarkåren.
– Det blev väl inte så mycket debatt. Jag hade hoppats på att det skulle komma mer frågor ifrån åhörarna som var här och lyssnade, säger Ylva Sarri.

Vad tror du att det dåliga intresset för Sametingsvalet beror på?
– Jag tror att man måste rannsaka sig själv också: varför är det så dåligt intresse för sametingspolitiken i en stad som Kiruna? Jag har inget svar på det, men det behövs nog analyseras, för det är märkligt, säger arrangören Ylva Sarri, Kiruna sameförening.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista