Kiruna

Min Geaidnu föreslår ändrad styresleskick i Sametinget

Alla partier ska sitta i sametingets styrelse. Det vill Min geaidnus partiledare Sara Larsson. Partiet Min Geaidnu är beredda att samarbeta med alla andra partier som kandiderar till Sametinget.

- Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier. Vi tror att det gynnar Sametinget mest, om alla sitter med. Vi måste nog ändra hela systemet för att få ett konstuktivt Sameting som kan fokusera på det viktiga, hotet, det är omvärldens beslagtagande av samernas rättigheter, säger Sara Larsson.

Idag är sametingets styrelse en majoritetsstyrelse bestående av fyra partier, samelandspartiet, skogssamerna, samerna och min geaidnu.

Två partier, Guovssonásti och Jakt- och fiskesamerna har varit i opposition.

Inför årets sametingsval kandiderar ytterligare tre partier, Solidaritet, Albmut och Landspartiet svenska samer.

Inför kommande mandatperiod vill Sara Larsson, Min Geaidnu se att alla partier som väljs till i sametinget får en varsin plats i styrelsen.

Men det finns ett problem. Alla partier, förutom Jakt och fiskesamerna vill ratificera ILO konventionen 169 om Urfolks rättigheter.

Jakt- och fiskesamerna tycker att samer utanför samebyarna blir utan den större medbestämmanderätt i frågor som rör exempelvis rättigheter till mark och vatten som följer konventionen.

Sara Larsson, Min Geaidnu vill ändå inbjuda Jakt-och fiskesamerna till samarbete.

- Det är klart att det är svårt för mig, att se att jag kan komma överrens med Håkan Jonsson. Det med tanke på deras syn på renskötseln. Att de inte vill ratificera ILO 169.

- Lösningen på det är i vilket fall som helst inte att isolera dem. Att sätta sig ner och prata med Håkan Jonsson är enda lösningen, säger Sara Larsson.

Lars-Ola Marakatt och Anna Sunna
lars-ola.marakatt@sr.se
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".