Arkivbild ungdomskonferens
Jokkmokk

Vill se ett bredare ungdomsråd

Sametingets ungdomsråd måste breddas. Det menar Lars Erik Fjellström från Landspartiet svenska samer. Fjellström anser att det är bra att sametinget har tillsatt ett ungdomsråd som ska tillvarata ungdomarnas intressen - men rådet måste ge plats för fler ungdomar, säger Fjellström.

- Jag tycker att man måste utveckla för att få fler ledamöter just för att bredda möjligheterna för samiska ungdomar att kunna delta i ungdomsrådet. Ungdomsrådet har varit jättebra, men man måste ge större möjligheter för att även samiska ungdomar som inte är engagerade i saminuorra eller ett politiskt parti, så att de också har en möjlighet att komma in i rådet. Så därför måste man ha fler riksorganisationer, men även att sameföreningar ska kunna nominera medlemmar, säger Lars-Erik Fjellström.

”Ut bland ungdomarna”
Fjellström säger också att man måste vid alla tillfällen man är ute bland ungdomar prata politik och ta till sig det ungdomarna säger för att göra politiken tillgänglig för ungdomarna.

Paulus Kuoljok, ordförande i sametingets ungdomsråd, säger att ungdomsrådet har diskuterat att införa ett arbetssätt som samepolitiska ungdomsrådet i Norge har. Där ett visst antal platser får ungdomarna söka sig till för att få ingå i ungdomsrådet. Men Paulus Kuoljok anser att Lars Erik Fjellströms förslag är bra.

Kjell Marainen och Thomas Sarri
Kjell.marainen@sr.se
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista