Kiruna

Samiska teatern utan nyproduktion i år

Samiska teatern kommer att visa gamla teaterstycken i år.
– Då kommer det inte att kosta något utöver de kostnader vi redan har, säger Helena Kuhmunen ny styrelseordförande på samiska teatern.

Ekonomiska läget är minst sagt kärvt för samiska teatern som i fjol drog på sig ett underskott på 1,2 miljoner kronor, det av en total budget på drygt sju miljoner förra året.
– Tyvärr har vi hamnat i ett moment 22. Våra finansiärer säger ”ingen produktion inga pengar”. Samiska teatern har idag bara föreställningen, En natt i februari som man kör, Och våra finansiärer vill se nyproduktioner, säger Kuhmunen.

Inga nyheter
– De produktioner som kommer till hösten är med befintligt material och befintlig personal, Då kommer det inte att kosta något utöver de kostnader vi redan har, säger Kuhmunen.
Hur har man kunnat hamna i den här situationen?
– Som jag har förstått det är det på grund av fasta kostnader för personal, till viss del även teaterbyggnaden och att teatern stod utan chef ett par månader ifjol. Det gör ganska mycket när man inte har en ledning som kan styra skeppet, säger Helena Kuhmunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: