Övningsområde för Loyal Arrow 2009. Foto: Försvarsmakten.
Sápmi

Flygövning kan anpassas till renkalvar

Ledningen för sommarens stora, Natoledda, flygövning i Norrbotten Loyal arrow, kommer att försöka anpassa sina flygningar efter renarna och deras kalvar. Det säger idag Sara Burlage som är informationschef vid flygflottiljen F21. Anledningen är den kritik och oro som framförts från rennäringen och som gjort att övningsledningen snabbt fått ordna två informationsmöten med flera samebyar i slutet av den här veckan.

Att informera de samebyar som inte ligger direkt i närheten av flygbaserna i Luleå och Vidsel ingår inte i F21:s rutiner. Däremot ser man till att vid flygövningar informera de samebyar som ligger i direkt anslutning till flygbaserna.
– Det har kontinuerligt genomförts samverkan med samebyarna runt Vidselområdet. Det är de samebyar som kommer att beröras mest, säger Sara Burlage som är informationschef vid flygflottiljen F 21 i Luleå till SR Norrbotten.

Infomöten inplanerade
I slutet av veckan har andra samebyar bjudits in till ett möte i Arvidsjaur och ett i Kiruna. Men det är först efter att det kommit önskemål om det från samebyarna som mötena har satts in.
– Nu kommer det att bli bra tillfällen att prata om hur renarna ska störas så lite som möjligt under den känsliga kalvningsperioden, säger Sara Burlage.

Vill undvika lågflygningar över renar
Under mötet kommer företrädare för övningen att berätta mer om upplägget och även visa en mer detaljerad karta över övningsområdet och ungefär vilka höjder planen kommer att flyga på.
– Sedan kan det alltid ske lågflygningar på vissa områden och därför önskar vi att få in koordinaterna på var renarna befinner sig så att vi ska kunna ta hänsyn till var de befinner sig just då, säger Sara Burlage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista