Barnen kastar lasso
Jokkmokk

Barnen i fokus när Ájtte firar 20-års jubileum

Nu ska barnen som besöker Ájtte fjäll- och samemuseum se en utställning som är gjord för just dom. Barnutställningen ska locka genom lek, att lära sig mer om samernas historia.

Sárredievva, blåbärsbacken, är en ny basutställning som växer fram, lagom till Ájtte fjäll- och samemuseums 20 års jubileum den 15 juni. Elina Nygård Hansson är museilärare och producent för utställningen. Inspirationen till utställningen har hon bl a hämtat från Jamtli i Östersund och deras barnutställningar.

- Det som jag tycker är viktigast är att vi får inviga våran nya barnutställning och att det är lekmiljöer för barn. Meningen är att dom ska komma hit och bli lockade att leka och samtidigt lära sig lite om historia, på ett lekfullt och roligt sätt. Det är mitt drömprojekt som går i uppfyllelse, säger Elina Nygård Hansson

Utställningen konmmer att bestå av olika historiska miljöer kopplade till Àjttes basutställningar. Barnen får också låna historiska kläder.

Utanför tältkåtan kan man sela renen och i nybygget kan man grädda bröd i bakugnen. På ängen står fjällkon Klinga som väntar på att bli mjölkad, och om man är riktigt duktig med metspöet så kanske älven bjuder på en glänsande fisk på kroken.

- Meningen är att dom ska göra saker, aktivera sig, lära sig genom olika sinnen på ett lekfullt sätt, säger Elina Nygård Hansson.

John Kuoljok 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".