Politiska vildar kan bli inröstade i Sametinget

Tre personer som står på partilistorna till sametingsvalet har lämnat sina partier, det är två av Solidaritets kandidater och en av Jakt- och fiskesamernas. Får partierna tillräckligt många röster så kan dessa personer ändå komma in i sametinget som politiska vildar.

Valmyndigheten kommer inte att informera om avhoppen, utan framhåller att det är partiernas uppgift att informera om vilka kandidater till sametingsvalet som lämnat partierna.

Tor Lundberg är handläggare på Valmyndigheten, och han ansvarar för röstkort, registrering av partier och kandidater samt tryckning av valsedlar i Sametingsvalet.

- De kan bli invalda precis som alla andra eftersom valsedlarna har fått sitt slutgiltiga utseende, även fast de här personerna har hoppat av från respektive parti, så räknas deras eventuella personkryss precis som alla andra personkryss och de kan precis som alla andra kandidater bli invalda, säger Tor Lundberg.

Kommer man på något sätt hitta information om vilka kandidater som har lämnat sina partier?

- Nej, det är partiernas sak att sprida sådan information. På vår webbplats så kan man se alla beställda valsedlar med kandidatnamn, sedan om det har skett förändringar inom partierna efter att de är fastställda, är det partierna som får informera väljarna om. Valsedeln ser ut som den ser ut, säger Tor Lundberg.

Information på respektive hemsida
På Solidaritets, respektive på Jakt och fiska samernas webbsida kommer det att komma information om avhoppet säger respektive partiledare.

Det är alltså fullt möjligt att partiavhopparna väljs in i Sametinget, då kan dom avsäga sig platsen, men gör dom inte det kommer dom att sitta på partiernas mandat, även om dom väljer att bli politiska vildar eller att ansluta sig till något annat parti.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".