Östersund

Tvisten om renbetet fortsätter

Det blev inget avtal mellan samerna och markägarna i Härjedalen, när parterna i går träffades hos länsstyrelsen i Östersund för att försöka komma överens om ett avtal som gäller renbetet.

Markägarna ska ha ersättning för skadorna som samernas renar orsakar. Och man vill även ha arrende. Enligt Jordbruksverkets beräkningar kostar markarrendet 1,5 miljoner per år.

- Grundfrågan är om samebyarna är beredda att gå vidare med förhandlilngar och diskutera grundavtalet i sin helhet, säger Lennart Olsson, samordnare för markägarna i Härjedalen till SR Jämtlands reporter Tommy Johansson.

Nu finns ett förslag som samerna ska diskutera de närmaste veckorna. Representanterna för samebyarna vill inte ge några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: