Sverige kritiseras återigen för minoritetspolitiken

I en ny rapport kritiserar Europarådet återigen Sverige för sin hantering när det gäller undervisning, samhällsinformation och nyheter på landets fem minoritetsspråk.

För nio år sen anslöt sig Sverige till Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter och stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk.

Judar, romer, samer, sverigefinländare och tornedalingar erkändes som nationella minoriteter. Samtidigt erkändes Jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli som minoritetsspråk och stadgan slog fast krav om undervisning, medbestämmande och annat för dem som talar språket.

Sedan dess har Europarådet, Skolverket och Diskrimineringsombudsmannen (DO) kritiserat svensk tillämpning av konventionen och stadgan.

Brister
Nu har en expertgrupp från Europarådet återigen funnit brister och därför uppmanas svenska myndigheter att bättra sig, i samverkan med dem som talar minoritetsspråken.

Rådet anser att mer undervisning bör erbjudas på samiska, meänkieli och finska i förskolor och i sexårsverksamhet samt att utvecklade lärarutbildningsprogram för personal som ska undervisa på meänkieli och samiska tas fram.

Uppmanas till åtgärder
Sverige uppmanas också till åtgärder för att locka fler samiska lärarstudenter. Man anser också att offentligt anställda ska manas att bli bättre på samiska och använda det i tjänsten. Lagtexter och annan viktig samhällsinformation bör också översättas till finska, samiska och meänkieli samt att myndigheterna bör verka för att nyhetstidningar på samiska och meänkieli etableras.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: