1 av 3
Årets årsmöte lockar betydligt fler ungdomar än i fjol.
2 av 3
- Jag tror att Piteå Havsbad lockar ungdomar, säger Anna-Maria Fjellström projektledare på Sáminuorra
3 av 3
- Jag har kommit hit för att jag är intresserad av den politiska debatten och badbyxorna har jag givetvis med mig, säger Nils Jonas Persson!
Piteå

Bad och självbestämmande lockar samiska ungdomar

Sáminuorra, det samiska ungdomsförbundet, har lockat dubbelt fler ungdomar till årsmötet i år. Mötet hålls på Piteå havsbad i helg.

80 deltagare, dubbelt så många som i fjol, finns på plats för bad och diskussioner om samiskt självbestämmande.
Anna Maria Fjellström, projektsamordnare på Sáminuorra, tror att ökningen av deltagare beror på bättre marknadsföring och att förbundsmötet är på Piteå havsbad.

Avgående ordförande
Saminuorras nuvarande ordförande Lars-Miguel Utsi kommer att avgå efter tre år som ordförande, och valberedningen har ännu inte kommit med förslag till ny ordförande. Men styrelsen har diskuterat ordförandevalet och tycker att Helena Omma är en lämplig person, berättar Lars-Miguel Utsi.

Samiskt självbestämmande
Samiskt självbestämmande är temat för mötet. Juristen Mattias Åhren och kulturdebattören Rose-Maria Huuva kommer att föreläsa. Det blir också en samepartipolitisk paneldebatt med unga politiker.
Och underhåller gör Katarina Rimpi och Nammaláppan.

SR Sameradion


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".