Jokkmokk

Renskötarnas hälsa lyfts fram

På torsdag och fredag anordnas ett seminarium i Jokkmokk om renskötaren och renens hälsa.
– Jag tycker att det är viktigt, det är något som man måste lyfta fram, säger Sylvia Blind från Tuorpons sameby i Jokkmokk.

Sylvia Blind tycker att det är bra att man börjar fundera över renskötarna egentligen mår.

– Nog kan man se att det har varit jobbigt och stressigt och att det tynger mycket på mannen med allt möjligt såsom ekonomi, och att det ska gå snabbt och det är långa arbetsdagar med följden att kroppen blir sliten.

Bättre förr
Sylvia Blind tror att renskötarna hade det bättre förr i tiden.

– Det var inte så bråttom förr nu lever man så stressigt man ska hinna så mycket. Man ska ju även dra in pengar för det ska ju fungera ekonomiskt, det är dyrt att vara renskötare i dagens läge. Jag tr or att många såna här moment bidrar till att många renskötare inte mår så bra, säger hon.

Tabubelagda frågor
Sylvi Blind tror att dom här frågorna är tabubelagda och inte så lätta att lyfta fram.

– Det måste pratas mer om sådana här saker, det handlar om människor och deras hälsa och därför ska det vara mera diskussion omkring dom här frågorna, säger hon.

Nu på torsdag och fredag, 28-29 maj, hålls ett seminarium om just dessa frågor på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

John Kuoljok
SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista