Sameskolan

Besparingar ger två nya rektorer till sameskolorna

Sameskolan tillsätter två nya rektorer. Från och med nästa höst ska det finnas en rektor i varje sameskola. Det här behövs säger Carina Sarri som idag är rektor för Jokkmokk och Gällivare.

– Det är klart att det är mycket jobb för en rektor. För att en rektor har ansvar för att utveckla förskolorna skolorna och fritidshemmen och samtidigt se till att verksamheten fungerar. Det kräver sin man eller kvinna.

Nuvarande organisering med en rektor som har ansvaret för flera sameskolor försvinner till hösten. Då ska det finnas en rektor på varje sameskola. I Karesuando, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och en halvtid i Tärnaby.

Jobbigt och tungt
Sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström säger att de följer en rapport som publicerades över ett år sen. Den visade på ett flertal brister. Harr Sandström lyfter upp det att både föräldrar och lärare var missnöjda med, att rektorn inte var på plats när det behövdes.

Rektorerna har haft för mycket ansvar och för hög arbetsbelastning säger rektor Carina Sarri.

– Jag har tyckt det har varit jobbigt, tungt, Och otillfredsställande på många olika sätt. Att man har känt att man inte hinner med det man ska göra.

Bantat kostymen
Sameskolstyrelsens ordförande Monica Harr Sandström säger att dom bantat kostymen och har då gjort plats för två nya rektorer. En av anledningarna är nedläggningen av Lannavaara skola, en annan är större klasser i dom nuvarande skolorna.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista