Härjedalen

Renbetesförhandlingar riskerar avbrytas

Det ser ut som om det inte heller den här gången blir något avtal mellan samebyarna och de privata markägarna i Härjedalen om renbetet.
Markägarnas förhandlare har träffats igår och diskuterat det svar samebyarna gett efter den förra förhandlingen i början av maj och enligt markägarnas talesman Lennart Ohlsson försöker samebyarna bara förhala förhandlingarna.

Enligt Lennart Ohlsson kan beskedet från samebyarna bara tolkas som att de lämnat förhandlingarna. Men det förnekar samebyarna. De ger visserligen inget svar på kravet om 5 kr per hektar och år i arrendeavgift.

– Vi vill fortsätta förhandla om ett avtal med de fastighetsägare där det finns en dom om renbetet.

– Men med de marker som inte omfattas av domstolarnas beslut har vi inga problem och ett avtal som gäller också dem skulle bli väldigt dyrt för oss, säger Lennart Blindh ordförande i Handölsdalens sameby till Radio Jämtland.

Uppseendeväckande
Samebyarna skriver också att det är uppseendeväckande att tolka det som att de saknar sedvanerätt på all privat mark. Tvärtom tror de att de skulle vinna en domstolsprövning som gäller de marker som inte domstolarna prövat rätten till renbete på.

Besvärligt
Medan markägarna menar att det blir väldigt besvärligt om vissa markägare har avtal och andra inte - besvärligt då man ska reglera de skador som renarna gör på skog och mark.

– Alla markägare bör erbjudas att teckna avtal, det är inte säkert att alla skulle göra det i alla fall, säger Lennart Ohlsson

Vill avsluta förhandlingarna
Och enligt samebyarna kommer den prövning som Europadomstolen ska göra av renbetestvisten att påverka de pågående förhandlingarna. Förhandlingar som samebyarna säger sig vilja fortsätta.

Men markägarna tror på ett förhandlingssammanbrott.

– För min egen del är ju det här nära ett avslut nu, jag tänker inte sitta i ytterligare någon förhandlingsgrupp utan att nå fram till någonting helt klart, säger Lennart Ohlsson.

Nu på söndag ska markägarföreningen slutligen säga sitt på sitt årsmöte.


SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista