Sametingsvalet

Öppnar för förändring

Skulle samma partier som under den gångna mandatperioden bildade majoritet och styrelse nu, skulle de få 17 av 31 mandat i Sametingets plenum.
Det är en svag majoritet menar Samelandspartiets ledare Ingrid Inga. Hon öppnar upp för nya former av styrelsebildande.

Partierna som bildade majoriet förra mandatperioden var alltså Samelandspartiet, Samerna, Min geaidnu och Skogssamerna, men nu kan det bli förändringar.
–Det är en väldigt svag majoritet, måste jag säga, fler partier måste ingå i samarbetet, som jag ser det i alla fall, sa Ingrid Inga.

Innebär det att Samelandspartiet ändrar uppfattning om vilket styrelseskick man ska ha i Sametinget?
–Vi kommer att se till så att vi har ett stabilt styre av sametinget, om det då krävs att vi frångår majoritetsstyre och diskuterar propetionellt val det tycker jag är egalt så att säga, men det är en fråga som ingår i det här förhandlingspaketet, sa Samelandspartiets Ingrid Inga på gårdagens valvaka.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista