När övertar Sametinget ansvaret för sameskolan?

Riksdagsledamoten för Miljöpartiet, Helena Leander vill veta vad som händer med sameskolorna i Sverige - i en fråga ställd till utbildningsminister Jan Björklund.

Skolmyndighetsutredningen föreslog i betänkandet, "Tre nya skolmyndigheter" att ansvaret för sameskolan skulle flyttas från Sameskolstyrelsen, som utses av Sametinget, direkt till Sametinget.
Trots att utredningen föreslog att omorganisationen skulle ske från 1 juli 2008 har ännu inget hänt.
Helena Leander, miljöpartiet, frågor nu utbildningsministern om Sametinget kommer att få ansvar för sameskolan och i så fall när det kommer att ske.
Enligt Leander så vill Sametinget ha förändringen eftersom den skulle förenkla myndighetsstruktur och Sametinget skulle få ett mer samlat inflytande över de frågor som är viktiga för det samiska folket. 

SR Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista