Fel tillåta alla EU medborgare att jaga i fjällen

Den samiska rätten till jakt och fiske är under hårt tryck sedan regeringen beslutat att öppna fjällen för jägare från hela Europa. Före detta hovrättsrådet Mauritz Bäärnhielm var sakkunnig i den statliga jakt- och fiskeutredningen, enligt honom är beslutet att öppna jakten för alla Eu-medborgare helt felaktigt.

Han har också varit rådgivare åt Samernas Riksförbund och Girjas sameby med anledning av att samebyn har stämt svenska staten när det gäller jakt- och fiskerätten i fjällen.
–Jag tycker att, och det har jag skrivit också, att det var ett direkt fel i lagstiftningsarbetet. Jag har aldrig i min praktik träffat på något liknande. Man ändrade inte lagen utan man gjorde en administrativ författning utan att ändra lagen. Så det är helt enkelt bristande överensstämmelse mellan lag och den här administrativa författningen, säger Mauritz Bäärnhielm.
–För mig är det självklart att det i det läget är lagen som råder och inte den administrativa författningen. Men i praktiken har det inte blivit så, utan man har följt den administrativa författningen och struntat i lagen.

Helikopterföretagets klagan hördes av EU
För några år sedan klagade ett helikopterföretag i Arjeplog på att de dåvarande reglerna begränsade utlänningars möjlighet till jakt i de svenska fjällen. Reglerna innebar bland annat att utländska jägare hade guidetvång och dessutom fick starta jakten två veckor senare.
Frågan hamnade så småningom på EU-kommissionens bord som i ett brev till svenska regeringen påpekade att detta kan strida mot Eu-principerna om fri rörlighet.

Sverige tog inte strid
Sverige valde att inte ta strid mot EU-kommissionen utan öppnade i stället jakten för hela Europas jägarkår. Men den här frågan måste lösas politiskt, säger Mauritz Bäärnhielm.
–Jag har svårt att tro att det i rättegång går att lösa den tvisten. Det naturliga sättet att lösa den konflikten är den politiska vägen, genom att man tar upp det som ett lagstiftningsärende och låter riksdagen besluta om det, säger Mauritz Bäärnhielm.

Jörgen Heikki
jörgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista