Renskötarseminariet

Viktigt finna metoder för att stävja självmorden

På renskötarseminariet som pågår i Jokkmokk diskuterades igår renskötarnas hälsa och man konstaterade att självmordsproblematiken är större bland renskötare i sydliga sapmi än i de övriga samiska områden i Sverige.

En undersökning om samers psykiska hälsa har pågått sen några år tillbaka av forskaren Lars Jacobsson, men Anja Skjelnes menar att man gör självmordsproblematiken till en teori istället för att finna praktiska lösningar.

–Jo det är min ide att forskarna teoretiserar självmorden, men för oss som lever med det i vardagen är det ett praktiskt problem. Det är så många som mår dåligt och som har det som en utväg. Vi som anhöriga eller vänner, vi behöver metoder för att möta det här problemet i vardagen. När vi ser någon som mår dåligt –vad ska vi då göra? Vem ska vi då ta kontakt med? Ett kontaktnät, jag vet inte hur det ska se ut, men en praktisk lösning måste komma, säger Anja Skjelnes.

Fler självmord i sydsamiskt område
Hon är tillsammans med och har två barn med Piera Bergqvist från Jonovare sameby. Piera Bergqvist var en av dem som föreläste på gårdagens renskötarseminarium, där han berättade att han var på gränsen att ta självmord och hur han sedan reste sig och kom undan med livet i behåll.
Renskötarseminariets första dag handlade om renskötares hälsa. Och där konstaterades det att man in sydsamiskt område har mer självmordsproblem än i de norra delarna av renskötselområdet.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista