Same Ätnams landsmöte

Ekonomin hinder för debatt

Samiskt fiske var temat när Same Ätnam samlades för sitt landsmöte i Porjus i helgen. Men med ett hårt pressat schema gavs det inte något större utrymme för debatt. De få deltagare som sökt sig till landsmötet, återvände nog hemåt med många obesvarade frågor.

Lars Nila Lasko omvaldes som ordförande för en ny mandatperiod av 2 år. Och han är inte nöjd över de ekonomiska ramarna organisationen har till sitt förfogande.

- Same Ätnam hade för två år sedan ett rejält underskott, vi har haft en minskning av medel under de sista åren från 800 000 kronor till i år 220 000 kronor från Sametingets kulturråd, och det är klart att en sån rejäl minskning på över en halv miljon känns hårt för en organisation och det innebär kraftiga besparingar överallt. Det ser man också här på landsmötet vi har ju dragit ned landsmötet från traditionellt två dagar till en dag, säger Lars Nila Lasko.

Du nämnde själv att ni har komprimerat programmet, jag upplever här från sidan att delegater inte hinner hålla tillräckligt långa anföranden det blir mycket beredda ärenden som klubbas igenom.

- Det är riktigt, det är inte bra att ha ett landsmöte på en dag det här få ses som ett undantag. Nu har vi fått ekonomin i balans och det innebär att vi för nästa år räknar med att ha ett traditionellt normalt landsmöte under två dagar, säger Lars Nila Lasko.

Du blev ju vald som ny ledamot för Same Ätnam i Àjtte fjäll och samemuseums styrelse. Vad kan du bidra för att förbättra museets ekonomi?
 
- Det är ju framför allt ett "teamwork". Det har varit under året stora protester mot dom nedskärningar som gjorts i Àjtte. Det har även diskuterats om det överhuvudtaget är ett samiskt museum eller kommer att vara ett samiskt museum framöver. Hela styrelsen måste dra åt samma håll, en person kan inte göra det, säger Lasko.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista