Jonsson tar inga styrelseinitativ

Störta partiet Jakt och fiskesamerna tar inte något initiativ till att bilda styrelse i Sametinget. Partiledaren Håkan Jonsson tror ändå att hans parti kommer att sitta med i en proportionellt vald styrelse under nästa mandatperiod.

Jakt och fiskesamerna blev största parti i sametingsvalet med sina sju mandat. Men det betyder inte att partiet tar några egna initiativ till att bilda styrelse.

Partiledaren Håkan Jonsson lutar sig mot att de flesta partierna har pratat om en bredare styrelse, en proportionellt vald styrelse enligt kommunala modellen, där platserna i styrelsen fördelas efter partiernas storlek.

 – Jag ganska säker på att det kommer att bli det och då innebär det att dom största partierna med automatik kommer få vara med i styrelsen, så att jag tror att det här kommer att lösa sig oavsett om jag tar nåt initiativ eller inte.

Sju ledamöter
Jonsson menar att de största partierna Jakt och fiskesamerna, Samelandspartiet, Samerna och Guovssonásti är inne i styrelsen med automatik om det blir en proportionell styrelse.

 – Sen blir det väl sannolikt kanske att Min geaidnu och Skogssamerna tillsammans får tillsätta en styrelseplats, det är väl det mest logiska med en styrelse på fem.

Men Jonsson utesluter inte möjligheterna till en styrelse med sju ledamöter och då kan det bli plats för ytterligare fler partier.

 – Men ett proportionellt val är väl det jag tror att det kommer bli och jag hoppas verkligen det, för det är den mest demokratiska styrelseformen.

Valsamverkan
Även partiet Samernas partiledare Anders Kråik tror att det kan bli aktuellt med en proportionell styrelseform under nästa mandatperiod.

 – Det är väl inte alldeles uteslutet utifrån valresultatet, det lutar ju starkt mot proportionalitet, helt klart. Men det bygger ju samtidigt också på att det går att få till valsamverkan mellan olika partier.

Och till skillnad från Jonsson så säger sig Anders Kråik redan ha varit i kontakt med flera partier för diskussioner om en styrelsebildning inför kommande valperiod.

 – Man kan inte bygga ett Sameting på inaktivitet, utan här krävs det att man är handlingskraftig.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".