SSR:s avgående ordförande, Per Gustav Idivuoma
Arjeplog

SSR väljer ny ordförande

Idag startar SSR:s (Svenska samernas riksförbunds) landsmöte i Arjeplog. Där bland annat en ny ordförande ska väljas. Per Gustav Idivuoma ska lämna sin post efter åtta år.

Efter åtta år som ordförande för SSR, lämnar nu Per Gustav Idivuoma över ordförandeskapet till någon annan som brinner för frågorna som SSR arbetar med.

Per Gustav Idivuoma har varit engagerad i SSR och dess styrelse i cirka 20 år. Nu tycker han att det är dags att sluta och lämna över ledarskapet till andra.

- Man ska inte sitt för länge. När man känner att man inte längre ha någonting att ge, man är tom på visioner, saknar glöden, då ska man kliva av. För annars blir man en belastning för organisationen, säger avgående ordförande för SSR, Per Gustav Idivuoma.

Rovdjursfrågan viktigast
På landsmötet i Arjeplog, ska man diskutera frågor som stämningen av staten i jakt- och fiskerättsfrågan och renbeteskonventionen mellan Norge och Sverige. Men Per Gustav Idivuoma anser att den viktigaste frågan är ändå rovdjursfrågan.

- Vi får så många signaler från våra medlemmar, samebyarna, om att det här håller inte. Sametingets myndighetsdel har satts in i en oerhörd svår sits, eftersom deras budget inte räcker. Dom har ett budgetunderskott vad gäller den här frågan. Den enda som kan lösa det här problemet, är staten, säger Per Gustav Idivuoma.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".