Inger Baer Omma är orolig över bristen på pengar för rovdjursersättningar
Arjeplog

Återigen saknas det pengar för rovdjursersättningar

Halva året har gått och det står redan klart att Sametingets pengar till rovdjursersättningar inte kommer att räcka. Samebyarna kommer bara få ut 65 procent av ersättningen de har ansökt om. Det här är ett katastrofläge säger Inger Baer Omma, Guovssonásti. Hon tycker att situationen skulle ha gått ha att undvika om styrelsen hade agerat i tid.

- I budgeten finns inte dom pengar för att ge full täckning för rovdjursersättning till samebyarna. Diskussionen var uppe på extra plenumet i Arvidsjaur. Jag föreslog att samebyarna skulle få full kostnadsersättning, genom omfördelning från andra anslag. Men det avslogs, säger Inger Baer Omma som är mycket kritisk mot Sametinget.

Jordbruksdepartementet arbetar just nu med att få fram mer pengar till sametinget för rovdjursersättningar från finansdepartementet. Men dom pengarna kommer i så fall dröja till hösten.

Inte heller Ingrid Inga, samelandspartiet, är nöjd över situationen, men sametinget kommer inte att omfördela pengarna.

- Vi kommer att begära ytterligare pengar från regeringen för att täcka rovdjursförekomsten inom rennäringen. Vi har ingen möjlighet att omfördela. Jag vet inte från vilka anslag vi kan fördela. Tvärtom så ska vi se till så vi får mer pengar, säger Ingrid Inga, samelandspartiet.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".