Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
- Jag har alltid sagt att Sverige inte har råd att ha rovdjuren, säger Sture Åhrén Ohredahke sameby.Foto:Maria Unga
2 av 2
Tomas Sevä, Muonio sameby, tycker det är katastrof att det inte är säkert om renägare får full ersättning för rovdjursförekomsten på samebyarnas betesområden.Foto: Maria Unga
Arjeplog

Rovdjur kan orsaka fler självmord bland samer

Rovdjursfrågan väckte den hetaste debatten när Svenska Samers Riksförbund hade sitt årsmöte. Många av samebyarnas representanter var upprörda över avsaknaden av rovdjursersättningar till samebyarna.
– Det är inte så konstigt att det är så hög självmordstatistik bland renskötare, säger Sture Åhren.
– Det är katastrof helt enkelt, säger Tomas Sevä.

- Verkligen dåligt av staten att ens tänka tanken att inte betala fullt ut för rovdjuren, säger Sevä.

Sametinget har skickat brev till regeringen eftersom 16 miljoner saknas till att betala ut ersättningar till sveriges 51 samebyar. Sametinget har 46 miljoner i sin budget för de ändamålet. Men enligt Sametinget har rovdjursföryngringarna ökat. I fjol behövdes det 63 miljoner till samebyarna i rovdjursersättningar. Då fick sametinget ett tilläggsanslag samt att man lånade från årets budget. Prognosen som Sametinget har gjort pekar på samma siffror i år. Den här frågan diskuterades livligt på Svenska Samernas Riksförbunds landsmöte i Arjeplog.

– Jag tycker det är så åt helsike. Jag är heligt förbannad. Jag har alltid sagt till Sverige att ni inte har råd att ha rovdjuren, säger Sture Åhrén, Ohredahke sameby i Jämtland.

– Ska svenska staten behålla rovdjuren måste staten betala. Eller decimera rovdjursstammen till den nivå som staten har råd att betala, säger Tomas Sevä.

Olle Larsson ordförande Ran sameby i västerbotten är också kritisk. Det eftersom rovdjursföryngringarna dokumenteras av samebyar och länsstyrelser.
– Fruktansvärt och ett hån mot oss, säger Larsson.

– I samhället är vi beroende av pengar. Jag förstår inte att de kan göra så här mot renskötare, säger Sture Åhrén.

Det är inte så konstigt att det är så hög självmordstatistik bland renskötare, när de spelar på människornas liv, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".