Klimatpolitik kan bli hot

I dag ska riksdagen debattera en ny klimatpolitik i Sverige.
Ett av förslagen är att avsätta omkring tio miljoner kronor årligen för att rennäringen ska kunna arrendera reservbetesområden vid dåliga betesvintrar.

Regeringens förslag till ny klimatpolitik handlar i första hand om att Sverige ska minska sina koldioxidutsläpp med 40 procent fram till år 2020.

Detta ska uppnås bland annat genom nya miljöbilspremier, höjda skatter för utsläpp och fortsatt kärnkraft.

Vindkraft - hot eller möjlighet?
Regeringen anser också att en ökad satsning på vindkraft är viktig för klimatpolitiken.

Men vindkraften kan samtidigt också vara ett stort hot mot rennäringen. Företaget Svevind har planer på att bygga 1100 vindsnurror i Markbygden i Piteå kommun - mitt i Östra Kikkejaur samebys vinterbetesområde.

Samebyn befarar att uppemot hälften av byns vinterbetesmarker försvinner i och med detta.

- Vi tvingas förändra vår renskötsel radikalt, med utfodring i första hand. Många tvingas nog sluta med renskötseln, säger Anders Ruuth är en av de bekymrade renskötarna.

Tar ingen hänsyn
Regeringen tar ingen hänsyn till vindkraftens påverkan på rennäringen i sitt förslag till ny klimatpolitik.

Däremot delar regeringen både rennäringens och vetenskapens farhågor att förutsättningarna i övrigt att bedriva rennäring kommer att påverkas allvarligt av klimatförändringarna.

- Det är oroväckande. Visst är det skönt när våren kommer tidigt och det är varmt, men i förlängningen man tänker ju mycket på att milda vintrar ger isbildning och dåligt bete, säger Niklas Jannok, Baste sameby.

Regeringen har öronmärkt tio miljoner kronor per år för att rennäringen ska kunna arrendera reservbetesområden vid dåliga betesvintrar.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: