Skola

Skolköken på sameskolorna stängs?

Trängd ekonomi gör att sameskolstyrelsen nu överväger att stänga skolköken på alla sameskolor. Skolchefen har fått i uppdrag att undersöka om det är billigare att köpa in färdiglagad mat istället. Rektorn på sameskolan i Tärnaby Sigrid Stångberg har förståelse för tanken, men hon är ändå skeptisk.

Sigrid Stångberg hoppas att sameskolstyrelsen ska jämföra kostnaderna.

– Jag är säker på att man kommer till den slutsatsen att det itne blir så mycket dyrare att ha kvar köket, säger hon.

Ändrade lagar och regler gör att sameskolorna gång på gång måste renovera och göra om skolköken - därför ska man undersöka om det i blir billigare att köpa in skolmaten istället.

Föräldrar vid sameskolan i Tärnaby har reagerat kraftigt mot att skolköket kan komma att stängas redan till hösten. Man befarar sämre mathållning och att barnen inte längre får traditionell samisk mat.

– Man kan ju göra så mycket mer när man har ett eget kök trots allt, för att nå målet att ge barnen dom traditioner som vi ändå har inom den samiska kulturen som är så mycket värdefullare, säger Sigrid Stångberg.

Gudrun Kuhmunen, är rektor på sameskolan i Gällivare å för henne är valet enkelt.

– Det är inte riktigt bra, men vad gör man när pengar saknas, om jag sätter det i förhållande till barnens lärande, då väljer jag lärandet före maten, säger hon.  

I augusti ska sameskolstyrelsen fatta beslut angående skolköken.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: